środa, 6 listopada 2013

chleb z sokiem marchewkowym

Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. A próbowaliście kiedyś piec domowy chleb? Pewnie część z Was podjęła się tego pracochłonnego zadania. Spróbujcie zatem chleb z sokiem marchewkowym.


Gwarantuje Wam spożycie bogatych walorów smakowych no i oczywiście zdrowotnych;)



Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 4 łyżki oleju
-1,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka soku z marchwi 
- 1/3 kostki drożdży
- masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Rozpuszczamy drożdże w 1/4 szklance ciepłej wody. W misce mieszamy 1 szklankę mąki pszennej z żytnią i dodajemy drożdże, sól, sok z marchwi i olej. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą mąkę pszenną, aby ciasto nie było klejące. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy - keksówki. Odstawiamy na kolejne pół godziny. 

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Chleb pieczemy około 25-30 minut, aż skórka się zrumieni. 

Do ciasta można dodać pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki owsiane, sezam lub siemię lniane. 









Smacznego! 

2 komentarze: