czwartek, 5 grudnia 2013

pierniczki

Przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki przepis na smaczne pierniczki. Warto już teraz zabrać się za pieczenie, schować do metalowej puszki ( i nie podjadać). Jeśli chcecie aby szybciej zmiękły, rozstawcie je na talerzu, wtedy będą chłonąć wilgoć z powietrza i będą miękkie już po kilku dniach.







Składniki:

- 450 g mąki pszennej
- 3 jajka 
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g płynnego miodu
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Mieszamy przesianą mąkę z przyprawami, kakao, cukrem pudrem oraz sodą oczyszczoną. Roztapiamy masło razem z miodem. Łączymy z jajkami i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki szklanką albo foremkami z różnymi, najlepiej świątecznymi wzorami. Pieczemy 8 - 10 min w temperaturze 180 st. ( aż się zarumienią).

Pierniki można udekorować lukrem.
Lukier: wymieszać 1 szklankę z cukrem pudrem z 2-3 łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny ( lepiej żeby był trochę gęsty)




Smacznego !

2 komentarze: