wtorek, 24 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNY SERNIK



Składniki:

  • 30 dag ciasteczek korzennych
  • 50g masła
  • 250g mascarpone
  • 500g sera białego – trzykrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • Słoiczek powideł – ja użyłam własnej roboty
  • 1 łyżka esencji  waniliowej 
 Przygotowanie :
Spód:
Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem (pokruszone ciastka powinny się  ze sobą sklejać) , całość wyłożyć na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstawić na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.

Masa serowa:
Ser i mascarpone umieścić w jednej misce. W osobnej misce umieścić żółtka i utrzeć je z cukrem. Białka ubić osobno na sztywną pianę ze szczyptą  soli. Utarte jajka dodać do sera i dalej miksować , następnie dodać  mąkę, przyprawę i esencję. Na sam koniec dodać ubite białka i wymieszać je delikatnie łyżką.

Spód ciasta posmarować powidłami, następnie wylać masę serową.
Całość wstawić do piekarnika piec w 170 stopniach przez pierwsze 20 min później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, piec przez godzinę.

(Szczerze  to nigdy  czasowo nie wychodzi mi tak samo czasami sernik  musze trzymać dłużej niż godzinę – wydaje mi się, że zależy to od rodzaju serów)

Pamiętajmy o tym aby stopniowo schładzać sernik aby nie opadł

Można również zastosować pieczenie w kąpieli wodnej, to zagwarantuję naszemu sernikowi, że na pewno nie będzie suchy i nie popęka. 

Dekoracja dowolna - ja tym razem pokusiłam się na czekoladę i karmel


SMACZNEGO :)

1 komentarz: