Kurczak tikka masala to brytyjskie danie zaczerpnięte z kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Przepis w wersji light, ponieważ zamiast śmietany użyłam jogurtu.
Danie jest przepyszne, lekko pikantne.
Składniki:
Marynata:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 lub 2 łyżki garam masala ( to zależy czy lubimy bardzo pikantne)
- oliwa z oliwek
Sos:
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przyprawy tikka masala ( sól, chili, czosnek, kolendra, cebula, biały pieprz)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w dużą kostkę, w misce mieszamy wszystkie przyprawy z czosnkiem. Marynujemy około 2 godzin w lodówce. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy, smażymy około 2 minut, Dodajemy pomidory z puszki oraz jogurt naturalny, gotujemy około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu wszystko blendujemy do momentu otrzymania jednolitej konsystencji.
Na patelni smażymy kurczaka, na końcu wlewamy sos i gotujemy a małym ogniu około 10 minut.
Kurczaka tikka masala podajemy z ryżem.
zjadłabym!
OdpowiedzUsuń