Dziś proponujemy marchewkowe kluseczki włoskie z sosem z rukoli i pesto.
Składniki na 2 porcje:
-1 duży ziemniak
-2 marchewki
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-3/4 szklanki mąki
Sos:-garść rukoli
-łyżeczka pesto alla ruccola
-3 łyżki startego sera (twardego-najlepiej parmezan)
-2 łyżki pestek słonecznika
-3 łyżki oliwy
-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie. Tak samo ziemniaki, ale w oddzielnym garnku i w łupinach. Po ugotowaniu, marchew i obrane ziemniaki mielimy, dodajemy przyprawy i mąke. Drewnianą łyżką wszystko mieszamy aż do powstania ciasta. Na blat oprószony mąką formułujemy długie wałki. Kroimy na małe ok.2cm kawałeczki. Czekamy aż ciasto stwardnieje(ok.1h)
Do osolonej wody wrzucamy nasze Gnocchi. Jak będą wypływać, wyławiamy je łyżką cedzakową.
Wszystkie składniki składające się na sos blendujemy dolewając powoli oliwy z oliwek. Polewamy gorące Gnocchi.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz