poniedziałek, 3 marca 2014

CIASTO JOGURTOWE Z POMARAŃCZĄ


Składniki:

  • dwie szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie 
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 ml oleju
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 1 garść orzeszków karmelizowanych
  • opcjonalnie kruszonka ( mąka, cukier, masło)












Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać olej, jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Obrane pomarańcze w mniejszych kawałkach wrzucić na patelnię, dodać ekstrakt i dusić pod przykryciem kilkanaście minut.
Przygotowane ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub blachy, następnie wyłożyć pomarańcze, a na górę posypać kruszonkę z migdałami i orzeszkami.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 - 40 min ( do suchego patyczka).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz