Składniki:
- dwie szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- 1 łyżeczka sody
- 2 jaja
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 90 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 3 duże pomarańcze
- 2 garście płatków migdałowych
- 1 garść orzeszków karmelizowanych
- opcjonalnie kruszonka ( mąka, cukier, masło)
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać olej, jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Obrane pomarańcze w mniejszych kawałkach wrzucić na patelnię, dodać ekstrakt i dusić pod przykryciem kilkanaście minut.
Przygotowane ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub blachy, następnie wyłożyć pomarańcze, a na górę posypać kruszonkę z migdałami i orzeszkami.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 - 40 min ( do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz