środa, 12 marca 2014

Domowe Pity

 
Zdecydowałam się zrobić Pity z prostego powodu: Miałam ochotę na kebaba:)
Jako że staram się omijać tego typu bary/knajpy postanowiłam sama zrobić Pitę i napchać w nią same warzywa .Oto przepis na 6 porcji:

Składniki:
-400g mąki pszennej
-szklanka wody letniej
-łyżeczka drożdży instant
-2 łyżeczki cukru
-125ml wody letniej
-oliwa
-roszponka
-pomidory
-oliwki
 sos:
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1łyżeczka majonezu
-2 wyciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie:Drożdże,cukier i 125ml wody letniej mieszamy. Odstawiamy na 10min. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę i mieszamy z solą. Dodajemy rozpuszczone drożdże. Mieszamy, aż składniki się połączą i wyrabiamy ciasto. Do miski natartej oliwą wkładamy nasze gotowe ciasto, przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 3godziny żeby wyrosło.
Po określonym czasie na oprószony blat kładziemy ciasto, formujemy małe kuleczki i odstawiamy na 10min do wyrośnięcia. Po czasie, rozwałkowujemy na małe placuszki (ok.3mm) . Do nagrzanego piekarnika do 220stopni(termoobieg) układamy placki na blasze posmarowanej oliwą. Pieczemy ok. 10min z każdej strony, aż nasze placki urosną delikatnie i będą lekko złote.
Składniki sosu mieszamy. Roszponkę myjemy, pomidory kroimy na półksiężyce.
Gotowe pity kroimy wzdłuż i nadziewamy dodatkami. Polewamy sosem.
Pitę która została zamykamy w szczelnym pudełku.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz