czwartek, 13 marca 2014

Tarta cytrynowa z bakaliami



Za oknem piękna pogoda, a mi brakuje jakiś wypieków.. więc na szybko proponuję cytrynową tartę z jagodami Goji, żurawiną i rodzynkami!

Składniki:

Ciasto kruche:
-szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru pudru
-łyżeczka cukru waniliowego
-1 żółtko
-pół kostki masła
-szczypta soli

Krem cytrynowy:
-2 cytryny
-1 pomarańcza
-1 Grejfrut
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1/4 szklanki cukru
-3 żółtka
-1 jajo
-2 łyżki masła

-jagody Goji
-rodzynki
-żurawina
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta kruchego mieszamy, masło rozdrabniamy nożem i wyrabiamy ręcznie. Gdy konsystencja będzie już gładka, formujemy kulkę i zawijamy w folię. Odkładamy do lodówki na godzinę.

Krem:
Wyciskamy sok z owoców. Dodajemy mąkę, cukier. Podgrzewamy. Dodajemy masło i jajka. Mieszamy. Ma powstać gęsta masa.

Piekarnik nastawiamy na 190stopni.
Gdy ciasto będzie gotowe, obklejamy nim naczynie na tartę. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową na którą wysypujemy fasolę lub groch. Pieczemy 15 min. Po tym czasie odkrywamy ciasto i dalej pieczemy ok.10min. Po danym czasie wylewamy na ciasto krem i sypiemy na niego bakalie.  Pieczemy ok.10-15min.


Smacznego!;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz