Składniki: ( na 12 burgerów):
Bułeczki:
- 10 g drożdży
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko / + 1 jajko do posmarowania
- 1 łyka masła
Burgery:
- 1/2 kg świeżego tuńczyka
- pęczek posiekanej kolendry
- 1 papryka chilli
- sok i skórka z 1 cytryny
- sól
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem oraz łyżką mąki. Resztę mąki przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz jajko. Wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy łyżkę roztopionego masła. Wyrabiamy przez kilka minut, co jakiś czas odpowietrzamy ciasto. Formujemy bułeczki, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Burgery: Siekamy drobno mięso, kroimy drobno paprykę. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie doprawiamy. Formujemy mini burgery i smażymy na patelni grillowej.
Smacznego!
Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych: Betterfield - much better
Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych: Betterfield - much better
#Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz