środa, 16 kwietnia 2014

Tapa de Tabernero

 

 
 
Tapa de Tabernero jest typową przekąską (hiszp.tapas) w Andaluzji, a dokładnie w Almerii.
Tęskniąc za wieczorami przy piwku i tapasach, postanowiłam spróbować zrobić Tabernero.
Jak wyszło?Zróbcie, spróbujcie i oceńcie:) Dla mnie przepyszne!

P.S Dorzuciłam do tego swoje 5 groszy;)
#Kamila

Składniki na 1 porcję:
-kiełbasa chorizo(sucha, pikantna)
-1 cukinia
-2 pomidory
-3/4 cebuli
-4 ząbki czosnku
-1 papryka czerwona
-łyżka pomidorów z puszki(bez skórki)
-oliwa z oliwek pikantna
-przyprawy: sól, cukier, pieprz, kurkuma, imbir, chili, papryka czerwona ostra
-bagietka.

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażamy na odrobinie oleju. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę. Kroimy razem z papryką i obraną cukinią. Dodajemy nasze warzywa na patelnię. Następnie kroimy kiełbaskę na małe kawałki i łączymy ze składnikami z patelni. Podsmażamy ok.15min na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy ww przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek. Podajemy z bagietką.

Smacznego!








 

1 komentarz:

  1. Wygląda tak pysznie, że pokusiłabym się o zrobienie więcej i podanie jako rodzaju gulaszu na obiad.

    OdpowiedzUsuń