Zapraszam na bajgle z łososiem. Bajgiel to nic innego jak drożdżowe pieczywo, podobne do oponek.
"Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane kobietom po urodzeniu dziecka. Inne, częste wyjaśnienie pochodzenia bajgla głosi, że przybył on do Polski jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego"
Składniki: (8-10 sztuk)
Bajgle:
- 2 łyżeczki drożdży
- 10 łyżek cukru
- 300 ml wody
- 500 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki soli
- sezam/mak do posypania
- kostka półtłustego twarogu
- jogurt naturalny
- chrzan
- szczypiorek
- wędzony łosoś
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wsypujemy drożdże i cukier do 100 ml wody, mieszamy i odstawiamy na 5
minut. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ręką ciasto. Stopniowo dolewamy pozostałą wodę aż do
uzyskania jednolitej konsystencji. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiamy ciasto około 10 minut. Wkładamy ciasto do dużej, naoliwionej miski i pozostawiamy na
godzinę do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na 8-10 części i formujemy z każdej z nich kulę. Wbijamy w środek swój palec i obracając ciasto wokół osi palca, rozszerzamy otwór do
wielkości 1/3 średnicy bajgla. Na nasmarowanej oliwą blasze lub wyłożoną papierem do pieczenia układamy bajgle, przykrywamy wilgotną
ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. wlewamy wodę do szerokiego garnka i
doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy bajgle do wrzątku (2-3 sztuki naraz) i gotujemy na wolnym ogniu 1 minutę każdą stronę. Wyciągamy bajgle łyżką
cedzakową, dobrze odcedzając, układamy ponownie na naoliwionej blasze. Posypujemy bajgle sezamem lub makiem. Pieczemy w temperaturze 220°c przez 20 minut, aż staną się
złote.
Twarożek chrzanowy: Mieszamy jogurt naturalny z serem twarogowym. Dodajemy chrzanu według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekrawamy bajgle i smarujemy je twarożkiem, na to układamy plastry wędzonego łososia i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego !
#Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz