poniedziałek, 5 maja 2014

Chinkali-pierożki gruzińskie

Chinkali –" duże pierożki, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji" Spróbowałam więc zrobić gruzińskie pierożki, które kiedyś jadłam w Restauracji "Mała Gruzja" w Warszawie. Wyszło pysznie!:)

Składniki:

ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej
-szklanka wody
-szczypta soli

Farsz:
-300g wieprzowiny
-pół łyżeczki kolendry
-sól, pieprz czarny
-1 cebula
-80ml bulionu



Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy zwarte ciasto, tak, aby odchodziło od ręki.
Formułujemy wałek i dzielimy na małe części. Każdą część rozwałkowujemy na niewielkie koła (wielkość małego talerzyka) .

Mięso mielimy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnioną kolendrą. Wlewamy bulion i mieszamy do powstania farszu.
Na gotowe ciasto kładziemy po łyżce farszu. Zawijamy brzegi (jak na zdjęciu)
Do gorącej, osolonej wody wkładamy nasze pierożki i gotujemy aż do wypłynięcia.
Podajemy gorące. Nadgryzamy brzeg pierożka i wysysamy bulion, następnie jemy palcami!:)/




Smacznego!:)
#Kamila

P.S Dodałam jogurt, bo brakowało mi czegoś zimnego;)





3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, muszę kiedyś wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie to wygląda, więc chętnie wypróbuje przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej jeść gorące!Na drugi dzień już nie smakują tak dobrze...

    OdpowiedzUsuń