poniedziałek, 2 czerwca 2014

TARTA Z TRUSKAWKOWYM MUSEM

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy
  •  500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru
  • masło czekoladowe np. Nutella
Przygotowanie:

Wymieszaną mąkę z cukrem pudrem oraz masło,(w temperaturze pokojowej), posiekać nożem, następnie dodać jajo. Ugniatać ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno poleżeć 30 min w lodówce.

Truskawki z cukrem zmiksować w blenderze. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody - nie gotować. Galaretka należy odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Następnie wymieszać ją z przygotowanym musem.

Rozwałkowane ciasto wyłożyć na tartownicę, (należy je po nakłuwać widelcem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Upieczony spód posmarować masłem czekoladowym, poczekać aż ostygnie wyłożyć mus truskawkowy i wstawić do lodówki.

Ciasto będzie gotowe gdy mus całkowicie stężeje. 






SMACZNEGO!!!

1 komentarz: