poniedziałek, 21 lipca 2014

Dorsz w sosie pomidorowym z puree marchwiowo-cytrynowym


Składniki:

-filet z dorsza
-2 marchewki
-sok z pół cytryny
-2 ząbki czosnku
-pół cebuli
-pomidory w puszce
-cukinia
-sos balsamiczny
-pieprz,sól, cynamon

Mus:
Obraną marchew gotujemy w osolonej wodzie.Gdy będzie miękka, miksujemy z sokiem z cytryny na gładką masę. Przyprawiamy cynamonem(ok.1 łyżeczki).

Ryba:
Dorsza myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony  czosnek, dodajemy kawałki dorsza i smażymy po ok.3 min. na każdą ze stron.
Zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Na tej samej patelni z czosnkiem, dodajemy 4 łyżki pomidorów z puszki i pokrojoną cebulę i podsmażamy. Dorsza oblewamy sosem.

Cukinie kroimy na grubej kawałki i smażymy na rozgrzanej patelni. Polewamy sosem balsamicznym.





Smacznego!
#Kamila

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz