Empanadas- pierożki szczególnie znane w Ameryce Południowej,często jedzone w Hiszpanii, a u mnie w domu od dziś;)
Pierożki zrobiłam z dwoma nadzieniami:
-Z Guacamole
-Z pastą pomidorową
Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki
-szczypta soli
-90ml oliwy z oliwek
-1/3 szklanka wody
Guacamole:
-1avokado
-1pomidor
-pieprz,sól
-sok z cytryny
Pasta pomidorowa:
-1pomidor
-1 cebula
-5 oliwek zielonych
-pomidory suszone
-pestki dyni
-oliwa z oliwek
-pieprz,sól, papryka chili
-1żółtko z mlekiem do posmarowania pierożków
Wykonanie:
Mąkę łączymy z solą. Do środka dodajemy oliwę i miksujemy. W między czasie dodajemy wodę.Ugniatamy zwarte ciasto.
Następnie na blacie formułujemy kulę i odstawiamy na 20 minut obok.
Wydrążamy avokado i widelcem rozdrabniamy.Skrapiamy cytryną. Dodajemy sparzonego pomidora pokrojonego w kostkę i doprawiamy sola i pieprzem.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pomidora oraz oliwki.
Pomidory suszone miksujemy z odrobiną oliwy z oliwek (5 pomidorów suszonych/2 łyżki oliwy) dodajemy pestki dyni. Pastę dodajemy na patelnię. Ostudzamy nasz farsz.
Ciasto rozwałkowujemy na ok.3mm i szklanką odcinamy kółka. Każdy pierożek nadziewamy innym farszem i wstawiamy do lodówki. Po 10min, nacieramy empanady żółtkiem z mlekiem i pieczemy ok.15min w 180stopniach.(termoobieg)
Można podać z salsą pomidorową, jogurtem..
Ja zjadłam z roszponką i oliwkami z winegret.
Smacznego!::)
#Kamila
Pierożki zrobiłam z dwoma nadzieniami:
-Z Guacamole
-Z pastą pomidorową
Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki
-szczypta soli
-90ml oliwy z oliwek
-1/3 szklanka wody
Guacamole:
-1avokado
-1pomidor
-pieprz,sól
-sok z cytryny
Pasta pomidorowa:
-1pomidor
-1 cebula
-5 oliwek zielonych
-pomidory suszone
-pestki dyni
-oliwa z oliwek
-pieprz,sól, papryka chili
-1żółtko z mlekiem do posmarowania pierożków
Wykonanie:
Mąkę łączymy z solą. Do środka dodajemy oliwę i miksujemy. W między czasie dodajemy wodę.Ugniatamy zwarte ciasto.
Następnie na blacie formułujemy kulę i odstawiamy na 20 minut obok.
Wydrążamy avokado i widelcem rozdrabniamy.Skrapiamy cytryną. Dodajemy sparzonego pomidora pokrojonego w kostkę i doprawiamy sola i pieprzem.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pomidora oraz oliwki.
Pomidory suszone miksujemy z odrobiną oliwy z oliwek (5 pomidorów suszonych/2 łyżki oliwy) dodajemy pestki dyni. Pastę dodajemy na patelnię. Ostudzamy nasz farsz.
Ciasto rozwałkowujemy na ok.3mm i szklanką odcinamy kółka. Każdy pierożek nadziewamy innym farszem i wstawiamy do lodówki. Po 10min, nacieramy empanady żółtkiem z mlekiem i pieczemy ok.15min w 180stopniach.(termoobieg)
Można podać z salsą pomidorową, jogurtem..
Ja zjadłam z roszponką i oliwkami z winegret.
Smacznego!::)
#Kamila
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz