Składniki:
-kostka masła
-2 czekolady mleczne
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru białego
-200ml śmietany 18%
-3/4 szklanki mąki
-1,5 łyżeczki sody
-szklanka mleka
-60 g cukru trzcinowego
Do przełożenia:
-maliny
-marmolada malinowa
-czekolada
-2 łyżki masła
-nutella
Okrągłą tortownice smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 200stopni (termoobieg)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy razem z cukrem białym(ale zostawiamy 1,5 łyżki cukru białego) i trzcinowym, następnie dodajemy 2 jajka i 2 żółtka, śmietanę oraz mleko, a także rozpuszczoną czekoladę.
W oddzielnej misce łączymy mąkę z sodą i dodajemy ją do naszej masy.
Białka ubijamy i w między czasie dodajemy 1,5 łyżeczki białego cukru. Ubite białka dodajemy delikatnie do masy i mieszamy.
Gotową masę dzielimy na 3 części i pieczemy po 15 min każda.
Masa:
Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na gotowy pierwszy płat ciasta, rozsmarowujemy marmoladę malinową oraz czekoladę. dekorujemy malinami. Tak samo robimy z drugim płatem. Na wierzch ciasta smarujemy nutellą i dekorujemy malinami. Wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego:)
#Kamila
Czekolada, maliny... Musiał smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń