Tortilla de patatas- czyli hiszpański przysmak z ziemniaków, cebuli i jajek. Szybki i pyszny przepis na kolację lub tapas:)
Składniki:
-3 ziemniaki
-1 cebula
-sól
-4 jajka
Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroimy na plasterki. Cebulę również w plastry. Na patelnie wlewamy dość sporą ilość oleju i zanudzamy w nim pokrojone ziemniaki i cebulę. Doprawiamy solą i smażymy na głębokim oleju do czasu, aż warzywa będą miękkie.(Pod przykryciem) W czasie smażenia co jakiś czas delikatnie je rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Gdy będą już miękkie, odsączamy olej i masę przekładamy do miski. Wbijamy jaja i mieszamy na jednolitą masę. Na patelnię z odrobiną oleju wlewamy masę jajeczną i smażymy jak omlet. Po kilku minutach na górną część przykładamy talerz i przerzucamy tortille. Następnie smażymy drugą stronę. Po kilku minutach powtarzamy czynność. Sprawdzamy nożem czy tortilla jest w środku twarda. Jeśli dalej płynna, smażymy do twardości.
Dla mnie najlepsza ciepła. Można podawać na pieczywie jako tapas, lub w takiej formie jak na zdjęciu.
Smacznego!:)#Kamila
Nie ma to jak hiszpańska tortilla! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń