środa, 31 października 2012

placki dyniowo-serowe


Sezon na dynie w pełni rozpoczęty. Placki dyniowo-serowe dobre na obiad jako dodatek albo na kolację;) Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com ;)

Składniki:
- około 250 miąższu surowej dyni ( bez pestek i skóry)
- 100 g sera camembert ( można użyć fety lub mozzareli )
- 2 jajka
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczenej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach, wkładamy do miski, dodajemy żółtka i pokrojony ser w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę ( można dodać szczyptę soli), następnie dodajemy do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie łączymy łyżką. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, nakładamy nieduże porcje masy, tak jak np. w przypadku placków ziemniaczanych.

Masa na placki nie powinna być zbyt rzadka, jeśli trzeba należy dodać więcej mąki ziemniaczanej.  









Smacznego;)

1 komentarz:

  1. Placki z camembertem? Bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się. Chyba jeszcze takiego nie widziałam. Zapisuję do zrobienia, bo uwielbiam ser camembert :)

    OdpowiedzUsuń