niedziela, 18 listopada 2012

tarta z jagodami i mascarpone

Delikatna tarta z serkiem mascarpone i ciastem francuskim.







Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1,5 szklanki jagód ( użyłam mrożonych)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody


Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozłożyć w formie na tartę wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, na około 15 minut i podpiec na jasno złoty kolor. Zostawić do ostygnięcia. Jagody zagotować z cukrem, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie i dolać ją do jagód, ciągle mieszając. Zestawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia. 
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na kremową masę. Dodać mascarpone, olejek waniliowy i ubijać do otrzymania kremu o jednolitej konsystencji. Krem wyłożyć na ostudzony spód, a na wierzch wyłożyć jagody. Wstawić do piekarnika na około 30 minut ( środek musi być ścięty). Ostudzić, po czym wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Jednak najlepiej na całą noc, żeby tarta stężała. 

Smacznego !:)


4 komentarze:

  1. Ciasto francuskie a nie kruche? toż to nie tarta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta (fr. tarte) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami).

      Usuń
  2. uwielbiam ciasto francuskie, więc często używam jego zamiast kruchego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta na cieście francuskim to też tarta. W dodatku jaka pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń