niedziela, 2 grudnia 2012

tarta z czekoladowym ganache

Śnieg za oknem, temp. -5 stopni, w powietrzu unosi się zapach mandarynek i cynamonu. Przygotowuję się do pieczenia pierników, w końcu już grudzień... Jednak myślami chciałabym żeby było wziąż lato. Dlatego proponuję letni deser, małe co nieco: ciasto francuskie na spodzie, kolejno ganache ( czyli połączenie czekolady i śmietany), bita śmietana, maliny i truskawki.







Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g świeżych malin i truskawek 
- 370 ml śmietany kremówki
- ewentualnie cukier puder do posypania

Ganache:
- 225 g gorzkiej czekolady
- 180 ml śmietany kremówki

Co to jest ganache? Z francuskiego to polewa lub nadzienie do ciast, tortów, lub masa do mazurków. Według podstawowej receptury używamy gorzkiej czekolady i śmietany kremówki, jednak spotkałam się również z przepisami gdzie dodaje się również mleczną czekoladę ( pół na pół z gorzką ). Smak i jakość kremu czekoladowego zależy od jakości użytej czekolady i zawartości kakao ( im więcej tym lepiej;)), wtedy nie dopuścimy do zważenia się czekolady. W zależności do czego używamy ganache dobieramy odpowiednie proporcje czekolady w stosunku do śmietanki ( 30-36 %). Zwyczajowo są to proporcje 2 części czekolady do 1 części śmietanki ( np. 200 gram czekolady i 100 gram śmietanki ). Ta proporcja jest odpowiednia do wypełniania ciast lub jako baza do przygotowania trufli. Proporcje 3 części czekolady do 1 części śmietanki idealne jako glazura na torcie.



Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie umieszczamy w formie do tarty, nakłuj je w kilku miejscach, by nie zrobiły się pęcherze powietrza. Pieczemy 15 minut w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C piekarniku z termoobiegiem.
2. Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Śmietanę podgrzewamy (prawie do wrzenia) i zalewamy czekoladę. Po kilku minutach. gdy czekolada zmięknie, mieszamy ją delikatnie ze śmietaną na gładką masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy ostygnie ubijamy ganache na puszystą masę.
3. Ubijamy śmietanę 30%.
4. Najpierw na ciasto francuskie wykładamy masę czekoladową - ganache, nastepnie ubitą śmietanę i na wierzch maliny ( oczywiście tutaj można kombinować i użyć innych, dowolnych owoców).
5. Na koniec można posypać cukrem pudrem.



A o to efekt...

Smacznego:)!

3 komentarze:

  1. Ale ładne. ;) Faktycznie przywołuje wspomnienie lata. Miła odmiana od nawału pierniczków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, wygląda cuuuudnie :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lato w środku grudnia - fajnie :)

    OdpowiedzUsuń