Zupa wyśmienita, tym razem na bulionie z kurczaka, ale żeby było szybciej i prościej można oczywiście użyć kostki rosołowej lub warzywnej.
Składniki:
ZUPA:
- 1,5 kg dyni ( lub kabaczka) obranej ze skóry, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki mleka
- sól
- 1/4 kostki mała
- duża cebula ( posiekana)
- szklanka ryżu
- starty ser gouda lub parmezan
BULION Z KURCZAKA:
- kurczak o wadze ok. 1 kg
- około 2 litrów wody
- 1 cebula pokrojone w ćwiartki
- 2 średniej wielkości marchewki, rozcięte wzdłuż długości na połowę
- 2 gałązki selera naciowego, przekrojonego na 3 części
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- łyżka soli morskiej
Przygotowanie:
Zdejmij garnek z ognia, wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Zaczekaj, aż trochę przestygnie. Ciepły bulion przecedź przez sitko. Kiedy ostygnie usuń z jego powierzchni zastały tłuszcz.
Zupa: Pokrojoną w kostkę dynię zagotuj z mlekiem. Dopraw solą. Gotuj na niewielkim ogniu 8-10 minut. póki nie zmięknie. Ugotowaną dynię utrzyj blenderem na gładką masę. Tak przygotowany krem przełóż do patelni o grubym dnie. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmij patelnię z ognia. Masło włóż do średniej wielkości garnka i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 3-4 minut, póki nie zmięknie. Dodaj krem z dyni. Zalej 6 szklankami (1,5l) bulionu. Zagotuj i dodaj ryż. Gotuj przez około 15-20 minut, póki ryż nie zmięknie. Gdy będzie za gęsty, dodaj więcej bulionu. Na końcu posyp startym serem żółtym ( gouda) albo parmezanem.
Porcja dla 6 osób.
Smacznego;)
Zupy z dyni z takimi dodatkami nigdy nie jadłam. Ser żółty i ryż? Mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszna, polecam
OdpowiedzUsuń