Składniki:
- rukola
- ser feta
- 2 awokado
- papryka ( żółta i czerwona)
- 3 suszone pomidory
- prażone pestki dyni
- sok z limonki/cytryny
- sól, pieprz
Dressing czosnkowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na paski. Skrapiamy je sokiem z limonki. Grillujemy na patelni ( jeśli nie jest to patelnia grillowa należy to zrobić na oliwie z oliwek lub oleju). Rukolę myjemy i skrapiamy octem balsamicznym i solimy. Układamy rukolę na dno miski, następnie dodajemy pokrojone papryki, suszone pomidory, fetę i awokado. Pestki dyni prażymy na patelni i posypujemy sałatkę.
Dressing: oliwa+ sok z cytryny + ocet balsamiczny + wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku /sól, pieprz/ = całość mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji.
Smacznego !
P.B
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz