niedziela, 3 listopada 2013

BROWNIE

....ale trochę inaczej....w przepisie znajdziemy również nutę kawy, kokosa i karmelu 


Składniki na brownie:

  • 2 gorzkie czekolady - 60 - 70 % 
  • 180 g masła miękkiego
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 100 g mąki
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • cukierki karmelowe
Składniki na krem kokosowy:
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki brązowego cukru


Przygotowanie :

Masło roztopić z czekoladą w rondelku, dodać łyżkę kawy - odstawić do wystygnięcia.
Jajka utrzeć razem z cukrem.
Ostudzoną czekoladę dodać do utartych jajek, następnie dodać przesianą przez sitko mąkę.
Do całości dodać rozkruszone cukierki karmelowe lub toffi np Werthers Orginal.
Przełożyć do formy do pieczenia.

Krem kokosowy - jajka utrzeć razem z cukrem i szczyptą soli następnie dodać mleczko kokosowe.
Masę umieścić w kąpieli wodnej. Mieszać do momentu zgęstnienia - ok 10 min.
Gotowy krem przełożyć na wcześniej umieszczoną masę brownie.

Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Piec ok 30 - 40 min

Góra została oprószona mieszanką ciemnego kakao, kawy i pokruszonych karmelowych cukierków





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz