Kto był we Włoszech-wie o czym mówię.
Przepis na włoską Focaccie z pomidorami.
Składniki:
-14g drożdży instant
-szklanka wody letniej
-szczypta cukru
-500g mąki pszennej
-łyżeczka soli
-4łyżki oliwy z oliwek
-średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-bazylia, oregano, rozmaryn, pieprz czarny
-puszka pomidorów z sosem
Ciasto podstawowe:
W małej miseczce rozprowadzamy drożdże ze szczyptą cukru i połową szklanki wody. Odstawiamy na 10 min aż się spienią.
W drugiej misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy drożdże, oliwę i taką ilość wody, aby powstało zwarte ciasto.
Wyrabiamy ciasto ok.10min, aż będzie gładkie. Ciasto jest gotowe, gdy przy naciśnięciu palcem "wróci".
Do dużej miski nasmarowanej oliwą przekładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 1,5h.
Przy sprawdzaniu czy jest już gotowe, wystarczy włożyć palca-gdy pozostanie wgłębienie -ciasto jest gotowe.
Wyrabiamy ciasto ponownie. Rozciągamy na natłuszczonej oliwie blasze do pieczenia.
Wierzch:
A małej miseczce mieszamy pokrojoną cebulę, wszystkie przyprawy, dodajemy 2 łyżki oliwy. Na cieście palcami robimy dołki ,wykładamy na wierzch pomidory z puszki i zalewamy mieszanką ziół. Skrapiamy oliwą.
Pieczemy 20-25min, aż wyrośnie i się zarumieni.
SMACZNEGO:)
Lubię bardzo, też często przyrządzam z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńKocham takie wypieki :)
OdpowiedzUsuń