Składniki na spód:
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- 100 g mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 100 g masła
- 0.5 łyżeczki sody
Składniki na krem:
- 250 g Mascarpone
- 250 g Serek ricotta
- 400 ml Śmietanka kremówka
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 500 g truskawek
- 50 g pistacji
Przygotowanie
W rondelku rozpuścić masło z czekoladą. Jaja utrzeć mikserem razem z cukrem na puszystą pianę. Mąkę przesiać razem z sodą. Wszystkie składniki połączyć razem - delikatnie mieszając.
Całość wyłożyć do mniejszej tortownicy ( spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni - piec przez 30 min.
Do jednej miski przełożyć mascarpone i ricotte dodać jedno opakowanie cukru wanilinowego oraz pokruszone pistację (ciężko dostać pistację nie solone, więc je wypłukałam wcześniej w wodzie żeby nie były takie słone).
Pokroić drobniej truskawki np. w kostkę i dodać do masy.
W osobnej misce ubić kremówkę z cukrem wanilinowym.
Obie masy połączyć razem, delikatnie mieszając łyżką.Resztę truskawek przekroić na pół
Po upieczeniu ciasta - przekroić na dwie równie połówki. Na część dolną na brzegi wyłożyć trochę masy tak aby można było pionowo umieścić truskawki - jak na zdjęciu.Resztę masy wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią.
Dekoracja.... jak kto woli :) ja użyłam kremówki do dekoracji, ponieważ wyszło jej trochę więcej :)
Nic tylko życzyć smacznego :)
wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i tak na pewno smakuje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń