czwartek, 20 marca 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI



Składniki na spód:
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  •  2 łyżki kakao
  •  3 jaja
  •  100 g mąki pszennej
  •  ¼ szklanki cukru brązowego
  • 100 g masła
  • 0.5 łyżeczki sody

Składniki na krem:
  • 250 g Mascarpone
  • 250 g Serek ricotta
  • 400 ml Śmietanka kremówka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 500 g truskawek
  • 50 g pistacji


Przygotowanie

W rondelku rozpuścić masło z czekoladą. Jaja utrzeć mikserem razem z cukrem na puszystą pianę. Mąkę przesiać razem z sodą. Wszystkie składniki połączyć razem - delikatnie mieszając.

Całość wyłożyć do mniejszej tortownicy ( spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni - piec przez 30 min.

Do jednej miski przełożyć mascarpone i ricotte dodać jedno opakowanie cukru wanilinowego oraz pokruszone pistację (ciężko dostać pistację nie solone, więc je wypłukałam wcześniej w wodzie żeby nie były takie słone).

Pokroić drobniej truskawki np. w kostkę i dodać do masy.

W osobnej misce ubić kremówkę z cukrem wanilinowym.

Obie masy połączyć razem, delikatnie mieszając łyżką.
Resztę truskawek przekroić na pół

Po upieczeniu ciasta - przekroić na dwie równie połówki. Na część dolną na brzegi wyłożyć trochę masy tak aby można było pionowo umieścić truskawki - jak na zdjęciu.
Resztę masy wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią.

Dekoracja.... jak kto woli :) ja użyłam kremówki do dekoracji, ponieważ wyszło jej trochę więcej :)




Nic tylko życzyć smacznego :)



2 komentarze: