środa, 26 marca 2014

Trufle orzechowe

Kto nie próbował nigdy robić trufli to gorąco zachęcam. Intensywnie czekoladowa rozkosz dla podniebienia!



Składniki: (na około: 35 sztuk)

- 100 gram orzechów laskowych
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 100 gram cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Prażymy orzechy na patelni lub w piekarniku, ściągamy z nich skórkę (po uprażeniu bardzo łatwo odchodzi), i ponownie prażymy.Dodajemy cukier, karmelizujemy orzechy. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i studzimy. Czekoladę mielimy na drobny pył, następnie siekamy orzechy i łączymy z czekoladą. Powstałą masę czekoladowo-orzechową chłodzimy w lodówce ( lub na chwilkę wkładamy do zamrażarki). Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego za pomocą rąk lub łyżeczek. Kakao mieszamy z cukrem pudrem i obtaczamy nim gotowe kulki. Trufle gotowe!



Smacznego !

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych: Betterfield - much better

#Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz