środa, 7 grudnia 2011

Kruche pierniczki świąteczne - przepis z IKEI

Pepparkakor to tradycyjne szwedzkie pierniczki. Pierniczki muszą być cienkie inaczej stwardnieją na kamień. Polecamy je polukrować wtedy zmiękną.



Składniki:

300 g miodu, 
300-400 g cukru trzcinowego
350 g masła, 
300 g śmietanki kremówki
1,5 łyżki stołowej imbiru
1,5 kg mąki
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli


Miód, cukier, masło i przyprawy (można użyć mieszanki przypraw do piernika) wymieszać w kąpieli wodnej - powoli podgrzewając.
Po wyłączeniu gazu i przestudzeniu dodać śmietanki a następnie stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Ciasto powinno być zwarte ale plastyczne - jak ciastolina.
Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki - powinno tam leżeć przynajmniej 24 godziny ale może też dłużej - wtedy nabierze aromatu.

Z tej ilości ciasta wyjdzie około 500 pierniczków - muszą być cienkie!  Trzeba ciasto dobrze rozwałkować, jeśli będzie się kleić do blatu wystarczy posypać go mąką.
Piec około 10 minut w 175 stopniach C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Można je polukrować i ozdobić świąteczną posypką. Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.




Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Kocham wszystko co z IKEI :D teraz również te pierniczki :)
    szkoda tylko, że mam tak daleko do niej bo chyba bym tam była codziennie. Trochę mnie na szczęście ratuje sklep Taniutko.pl bo sprzedają wysyłkowo produkty z Ikei - próbowałyście?

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uwielbiamy pierniczki z Ikei, a co do wysyłki, to nigdy nie próbowałyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ciato może leżeć w lodówce 5 dni?

    OdpowiedzUsuń