niedziela, 22 stycznia 2012

Sernik Dukana


Dieta proteinowa (zwana także dietą protal), która została opracowana przez francuskiego doktora Pierra Dukana cieszy się teraz ogromną popularnością. Jako, że sernik to jedno z moich ulubionych ciast <3, postanowiłam przetestować ten przepis. Jeśli ktoś chce zagłębić się w diecie Dukana odsyłam do stron internetowych, których jest milion na ten temat ! 

Składniki:
- 800 g chudego twarogu
- 6 jaj (oddzielić białka od żółtek)
- słodzik (nadający się do pieczenia) ilość według własnego uznania, ok 2 łyżek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka chudego mleka (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mleka)
- kilka kropel wybranego aromatu
- rodzynki ( dla smaku, lecz nie powinny być spożywane w diecie Dukana)
Sposób przygotowania:
Przepis na pyszny sernik Dukana, który na pewno pomoże nam przetrwać ciężkie chwile diety. Twaróg mielimy co najmniej 2 razy, następnie do zmielonego sera dodajemy żółtka, słodzik, aromat i mąkę kukurydzianą. Powstałą masę dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy szklankę mleka i ponownie mieszamy mikserem. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do naszej masy serowej. Delikatnie mieszamy całą masę. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 – 70 min. Po upieczeniu nasz dukanowy sernik chłodzimy w lodówce. Po ostygnięciu możemy zajadać.


1 komentarz: