piątek, 8 marca 2013

krem z pomidorów





Zupa pomidorowa od zawsze była moją ulubioną. Bazą kremu z pomidorów były niestety pomidory z puszki. Czekamy na świeże pomidory, wiosna i lato tuż tuż... Oczywiście można ją wykonać ze świeżych pomidorów, ale teraz te "marketowe" mnie nie powalają smakiem...

Składniki:

-  2litry bulionu 
- 3 marchewki
- mały seler
- 3 pietruszki
- 2 puszki pomidorów ( wybrałam z oregano i bazylią )
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek
- przecier pomidorowy
- świeża bazylia
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Kroimy i zalewamy bulionem. Gotujemy około pół godziny. Obieramy cebulę, kroimy i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażamy 7-10 minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i świeżą bazylię. Dusimy pomidory około 10 minut, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy bulion z pomidramy i miksujemy na aksamitny krem. 
Sekretem dobrego smaku jest dodanie świeżych liści bazylii i czosnku.





Smacznego !

3 komentarze: