niedziela, 8 stycznia 2012

Sernik z czekoladą

Składniki na spód brownies:
  • 90 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 115 g mąki pszennej
Masa serowa:
  • 1kg sera zmielonego (może być waniliowy)
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szklanka drobinek czekoladowych lub pokruszona czekolada ok 100 g
Polewa czekoladowa
  • tabliczka gorzkiej czekolady 100- 150 g
  • śmietanka kremówka
  • płatki migdałowe
Przygotowanie

Spód brownies

Do rondelka włożyć czekoladę i masło, mieszać od czasu do czasu na wolnym ogniu aż do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.

Jajka ubić mikserem razem z cukrem na puszystą pianę. Ubite jajka przelać powoli do przestudzonej czekolady, ( nie musi być zimna),  delikatnie wymieszać.

Dodać mąkę i zmiksować wszystko razem ( mąkę można przesiać) 

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.

Masa serowa

W misce utrzeć ser z jajkami (same żółtka), białka osobno ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wlać śmietanę kremówkę, olejek waniliowy, zmiksować nie za długo, tylko do połączenia składników. Dodać ubitą pianę do sera i delikatnie wymieszać. Wsypać drobinki czekoladowe i również  lekko wymieszać.
Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). 
Najlepiej jest nałożyć trochę więcej masy na środek bo ciasto może lekko opaść po wyciągnięciu z piekarnika.

Zalecane jest pieczenie sernika w kąpieli wodnej, ponieważ tak nie pęka. Polega to na tym, że na spód piekarnika należy wstawić garnek z wodą, która będzie parować. Temperatura powinna być niższa niż normalnie a czas pieczenia dłuższy, to zapewni Wam, że sernik nie popęka. Sernik należy wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu.

Gdy powierzchnia sernika będzie ścięta (dotykając sernik patyczkiem). Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.

Polewa

Czekoladę rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej, (wlać wodę do rondla postawić na ogień i gdy woda zacznie się gotować umieścić na rondlem miskę z czekoladą - należy intensywnie mieszać żeby czekolada miała dobrą konsystencję), dodać 100 -200 ml śmietanki kremówki, mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Polewę wylać na sernik i posypać płatkami migdałowymi ( może być też bez), wstawić do lodówki żeby polewa zastygła.

Jak zauważyliście w przepisie nie ma grama cukru, oczywiście jeśli lubicie jak jest bardzo słodko można dodać cukier, najlepiej drobny do sera.



 Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało!!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz