sobota, 21 stycznia 2012

Szwajcarskie ciasto marchewkowe



Na tortownicę 26 - 28 cm
Składniki
- 4 jajka
- 160 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki nalewki z czarnego bzu (domowej roboty) lub wiśniówki
- 1/2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw do piernika)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- 50 g orzechów włoskich
- 280 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 szczypta soli
- 3-4 łyżki maizeny (lub mąki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 parę kropel esencji waniliowej

 Przygotowanie:
1.Zółtka ubić z cukrem, dodać nalewekę,esencję waniliową,przyprawy do piernika i skórkę.
2. Następnie dodać marchew i orzechy, dobrze wymieszać.
3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszając.
4. Wlać masę do natłuszczonej tortownicy; wstawić ciasto do nagrzanego do 100°C piekarnika (na ten niższy, nie na środkowy poziom), podwyższyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 min. Z formy wyjmować gdy w całości ostygnie.
5. Można polać czekoladą;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz