środa, 19 września 2012

tarty z gruszkami

Pierwszy raz postanowiłam wziąć udział w "akcji kulinarnej". Wybrałam gruszkowo, dlatego, że kiedyś nie przepadałam za gruszkami a teraz je wręcz uwielbiam.




Składniki [na 6 porcji]:
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- mąka pszenna do podsypania
- 25 g brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 3 gruszki, obrane bez gniazd nasiennych i przepołowione
- lody waniliowe ( do podania ).

Przygotowanie:

1. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremką o średnicy 10 cm wyciąć z ciasta 6 krążków.
2. Ułożyć krążki na blasze do pieczenia i schładzać przez 30 minut w lodówce.
3. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą pianę i dodać starty imbir.
4. Nakłuć krążki ciasta widelcem i posmarować masą.
5. Naciąć połówki gruszek wzdłuż tak, aby przy ogonku owoc pozostał w całości. Delikatnie rozchylić plasterki owoców.
6. Połówki gruszek położyć na krążkach od ciasta. Ponacinać brzegi ciasta i posmarować gruszki roztopionym masłem.
7. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. przez 10-15 minut do chwili, gdy tarty wyrosną i będą złociste. Podawać ciepłe z lodami waniliowymi, polane sosem czekoladowym.










***




4 komentarze:

  1. ładne i na pewno smakowite! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te tarty, eleganckie :) Ciasto francuskie jest dobre na wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak cieszy oczy! rewelacyjne ;)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń