Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Wywodzi się z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, malin i migdałów. Jak zawsze musiałam delikatnie zmodyfikować przepis i na samą górę dodałam budyniową warstwę, która sprawiła, że tarta jeszcze bardziej rozpływała się w ustach;)
Zniknęła szybciej niż się tego spodziewałam. Jak dla mnie tarta na 6 z plusem.
Składniki: 
na kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej
 - 60 g cukru pudru
 - szczypta soli
 - 200 g zimnego masła
 
nadzienie:
- 150 g masła
 - 4 jajka
 - 150 g drobnego cukru do wypieków
 - 150 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
 - 250 g bezpestkowego dżemu malinowego
 - 250 g świeżych malin lub mrożonych
 - 50 g migdałów w płatkach lub orzechów włoskich
 - budyń śmietankowy
 
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać w malakserze składniki na kruche ciasto ( mąkę, cukier puder, sól i masło), aż powstanie zwarte ciasto. Można to również zrobić ręcznie. Wyłożyć nim blaszkę, nakłuć kilka razy widelcem i  podpiec przez 20 minut i odstawić do ostygnięcia na 5 minut. Podczas pieczenia się spodu przygotować nadzienie. Roztopić 150 g masła i odstawić do przestudzenia. Jajka połączyć z cukrem i migdałami w malakserze, mieszając, aż masa będzie jednolita. Delikatnym strumieniem dodać masło, cały czas miksując, aż powstanie jednolita masa.
Dżem rozprowadzić na spodzie ciasta i ułożyć na nim maliny. Masę migdałową wylać na ciasto. Piec 35-45 minut. W między czasie należy przygotować budyń waniliowy według instrukcji na opakowaniu, jednak polecam dodać mniejszą ilość mleka. Wylać masę budyniową na ostudzone ciasto. Można posypać prażonymi płatkami migdałowymi. 
Smacznego;)
Przepyszny pomysł na tartę. Mniam! :-)
OdpowiedzUsuń