poniedziałek, 21 stycznia 2013

Francuskie ślimaki

... z szynką, serem i natką pietruszki. Lekko pikantne. Idealne na przystawkę, do piwa.



Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- kilka plastrów szynki drobiowej
- ser gouda / mozzarella 
- natka pietruszki
- cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 12%
- musztarda pikantna
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Kroimy w kostkę ser, szynkę i cebulę. Wszystko mieszamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jogurt naturalny. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do farszu białka, doprawiamy solą i pieprzem.Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujemy je musztardą, nakładamy farsz tak aby pozostawić niezakryte brzegi. Ciasto zwijamy, najlepiej wzdłuż ( w roladę ). Kroimy na 1,5 cm talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaki smarujemy z wierzchu żółtkiem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 



Smacznego !

2 komentarze:

  1. uwielbiam!:) ja swoje robię jeszcze z pieczarkami:D
    Ps.zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie "Gotowanie za głosowanie":)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja w weekend jadłam pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.. niebo:)

    OdpowiedzUsuń