niedziela, 31 marca 2013

BABKA WIELKANOCNA



SKŁADNIKI:


  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 250 ml mleka kokosowego lub normalnego - od krowy :)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka kakao



PRZYGOTOWANIE :

Piekarnik należy nagrzać do 170 stopni.
Margarynę utrzeć mikserem z jajkami, dodając jedno po drugim, następnie dodać cukier i ekstrakt. Miksować do połączenia skłqadników.
Następnie dodawać na przemian mleko z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - ciągle miksująć. 
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i łączymy wszystko razem.
Ciasto rodzielamy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao.
Masę przekładamy do formy na babkę 2.5 litra, jeśli jest metalowa, a nie silikonowa należy jąwysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami.
Masę możemy przełożyć na przemian lub najpierw jedą a później drugą.
Nasza babka powinna się piec godzinę w piekarniku.
Jako dekoracji możemy użyć cukru pudru lub lukru i wiórek kokosowych.


Smacznego!!!

Przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz