wtorek, 12 lutego 2013

sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami i awokado


Składniki: 

- pół woreczka dzikiego ryżu
- 1 pomarańcza
-1 awokado
- 30 g rukoli
- garść suszonych pomidorów
- garść prażonych pestek słonecznika
- sól

Sos:

1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki oliwy
- sól
- biały pieprz
- pół łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odsączamy na sitku. Pomarańczę kroimy w kostkę. Awokado obieramy, dzielimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na cząstki. Rukolę mieszamy z ryżem, polewamy sosem, dodajemy resztę składników.




voilà!

1 komentarz:

  1. Wszystko pięknie, ale ryż pokazany w sałatce na zdjęciu nie jest dzikim ryżem... poza tym wygląda smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń