poniedziałek, 3 czerwca 2013

ciasto z rabarbarem i truskawkami na maślance


Świetne wiosenne ciasto z rabarbarem i truskawkami, przypominające drożdżówkę. Zamiast rabarbaru bądź truskawek można również użyć innych owoców sezonowych;)



***



Składniki:

- 350 g mąki ( 2 szklanki + 1 czubata łyżka)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki ( lub jogurtu naturalnego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- pół szklanki oleju
- rabarbar + 1/3 szlanki cukru
- truskawki

Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy w misce mąkę, cukier i masło. Następnie rozcieramy opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, posypać go 1/3 szklanki cukru i odstawić na pół godziny aż puści soki. Truskawki kroimy na ćwiartki. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kolejno 1/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajka i maślankę. Miksujemy, aby połączyć dobrze składniki. Dodajemy olej i jeszcze raz miksujemy. 
Rabarbar odcedzamy. Połowę dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia posmarowanej masłem i posypanej mąką, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę wykładamy resztę rabarbaru oraz truskawki. Posypujemy grubo kruszonką. 
Pieczemy w piekarniku w 180-190 stopniach przez 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. 

~ zainspirowana przepisem z bloga kulinarnego: http://margarytka.blogspot.com/


Smacznego !

P.B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz