piątek, 8 listopada 2013

Egzotyczna zupa w ananasie




Jako że dziś jest piątek propozycja na dziś to zupa, w której główne składniki to łosoś, ananas, krewetki i oczywiście mleczko kokosowe;)

Składniki:

-ananas
-krewetki (najlepiej black Tiger)
-300g łososia surowego
-mleczko kokosowe
-bulion warzywny
-przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, imbir, chili, curry
-papryczka chili
-jedna cebula
-3 ząbki czosnku
-łyżka oliwy
-sok z cytryny
- pietruszka, koper
-ryż chiński

Wykonanie:
Ryż chiński zalewamy gorącą wodą.
Kroimy łososia na małe kwadraty. Do miseczki z sokiem z cytryny ,łyżeczką pietruszki i kopru wkładamy łososia. Odkładamy na 10min. Krewetki( jeśli są mrożone) odstawiamy w ciepłe miejsce, skrapiamy sokiem z cytryny.
Odkrajamy górę ananasa, wydrążamy środek.
Do garnka z rozgrzaną oliwą, posiekaną cebulą i czosnkiem wlewamy mleczko kokosowe i bulion warzywny.( Na 2os. 150ml bulionu i 165ml mleczka). Doprawiamy przyprawami (po pół łyżeczki każdej przyprawy).Gotujemy na średnim ogniu. W między czasie dodajemy papryczkę chili  i ananasa.
Po ok.3min delikatnie dokładamy do gotującej się zupy kawałki łososia. Nie mieszamy!- łosoś jest delikatny.
Jak ryba zaczyna zmieniać kolor, dokładamy krewetki. Gotujemy krótko, bo za długi czas gotowania spowoduje, że staną się gąbczaste.
Po ok.2-3min zdejmujemy garnek z ognia.
Na spód ananasa kładziemy ryż odsączony z wody, zalewamy naszą zupą.
Gotowe:)


SMACZNEGO:)















 

1 komentarz: