czwartek, 28 listopada 2013

Gnocchi z ricottą + indyk zapiekany w szynce parmeńskiej



Gnocchi z serkiem ricotta może być idealnym substytutem zwykłych ziemniaków;)

Oto przepis na 2 porcję:

SKŁADNIKI:
-2 duże ziemniaki
-250ml serka ricotta
-1 żółtko
-łyżeczka soli
-mąką (ja dałam 1 dużą łyżkę-to zależy jakie Gnocchi preferujemy-ja wolę delikatne, rozpływające się,wiec dodaję małą ilość mąki)

Gotujemy ziemniaki. Ostudzamy, ubijamy. Dodajemy żółtko, serek i szczyptę soli. Mieszając, dodajemy mąkę. Gnocchi formułujemy 2 łyżeczkami-na jedną nakładamy, drugą wyrównujemy by powstała mała kluseczka. Wykładamy na oprószony mąką blat.
Do gorącej, osolonej wody delikatnie wkładamy nasze leniwe. Jak wypłyną, wyławiamy i od razu podajemy.

 Ja zdecydowałam się podać z indykiem zawiniętym w szynkę parmeńską.

Nic prostszego. Przyprawiony kawałek indyka owijamy w szynkę. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30min /180stopni.

Smacznego:)


 

2 komentarze:

  1. buziaki z Bydgoszczy :* Z.

    OdpowiedzUsuń
  2. 40 year old Community Outreach Specialist Fianna Govan, hailing from Listuguj Mi'gmaq First Nation enjoys watching movies like Sukiyaki Western Django and Gaming. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Maserati A6G/2000 Spyder. Dalej

    OdpowiedzUsuń