poniedziałek, 18 listopada 2013

Zapiekanka warzywna z pieczarkami





Dziś proponujemy pieczoną cukinię nadziewaną pieczarkami, pomidorami i papryką w zielonym sosie. Pyszne i zdrowe danie, a jak sycące!

SKŁADNIKI:

-1 cukinia
-5 pieczarek
-pół papryki
-pomidor
-brokuły
-pomidorki koktajlowe

Zielony Sos:
-natka pietruszki
-3 ogórki konserwowe
-oliwa z oliwek(4łyżki)
-świeża kolendra
-łyżeczka miodu
-łyżeczka musztardy
-sok z połowy cytryny
-2ząbki czosnku

Sos do warzyw:-łyżeczka miodu
-łyżeczka musztardy rosyjskiej i francuskiej
-sok z cytryny
-ocet balsamiczny
-łyżeczka oliwy z oliwek
WYKONANIE:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone w paski pieczarki. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Składniki zielonego sosu blenderujemy i wlewamy na patelnię. Mieszamy i podsmażamy 0,5min.
Wydrążoną cukinie nadziewamy składnikami z patelni.
Brokuły gotujemy aż będą miękkie
Do naczynia żaroodpornego wkładamy cukinię obok  brokuły i pomidorki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 10min.

Warzywa polewamy sosem do warzyw.

SMACZNEGO:)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz