piątek, 31 stycznia 2014

czekoladowe muffiny Nigelli Lawson




Ma ktoś ochotę na klasyczne czekoladowe muffinki ? Najlepiej smakują podane na ciepło z bitą śmietaną. 
Próbowałam wiele przepisów na muffiny i ten pochodzący od Nigelli jest według mnie najlepszy !

Składniki:

- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady 
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju 
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem pudrem. Dodajemy kakao oraz pokrojoną czekoladę. W drugiej misce mieszamy mleko z olejem, ekstraktem waniliowym i jajkiem. Łączymy składniki mokre z suchymi za pomocą drewnianej łyżki. Mogą być grudki. Ciasto przekładamy do papilotek na około 2/3 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe muffinki możemy posypać cukrem pudrem, udekorować kremem lub bitą śmietaną.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz