niedziela, 25 maja 2014

Mantecados finos-czyli ciasteczka z migdałami i cynamonem


Mantecados to maślane, kruche ciasteczka które uwielbiają dzieci z Hiszpanii. Znajdują je w butach rankiem 6 stycznia w dniu Święta Trzech Króli.Specjalność Sevilli:)

Składniki na 12 ciasteczek:

-kostka masła
-szklanka cukru pudru
-2 żółtka
-skórka z całej cytryny
-2 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki migdałów blanszowanych w płatkach
-łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego żółtka, cukier, skórkę z cytryny i trzepaczką mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę ,migdały i cynamon i ugniatamy zwarte ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni.(góra-dół)
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4palców i kieliszkiem wycinamy kółeczka. Układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy ok. 15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170stopni i pieczemy dalej ok.15min.
Gdy ciasteczka będą już zarumienione, wykładamy je delikatnie na blat i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem
Kiedy wystygną, wkładamy ciasteczka do hermetycznej puszki na kilka dni...
Jeśli zdołacie..Ja chyba wszystkie zjem:)
Smacznego!!!
#Kamila
Inspiracja zaczerpnięta z książki Elisabeth Luard



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz