poniedziałek, 9 czerwca 2014

Chłodnik z jajkiem



Na takie upały jak dziś, nie znam lepszego dania niż zimna botwinka..

Składniki na 2 porcje:

-6 pętów botwinki
-250ml bulionu warzywnego
-1 ząbek czosnku
-sól,pieprz
-sok w połowy cytryny
-200ml jogurtu naturalnego
-200ml maślanki
-2 jajka ugotowane na twardo


Botwinkę myjemy i drobno kroimy. Zalewamy bulionem i gotujemy ok.10min. Przyprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Po wskazanym czasie studzimy. Do wywaru dodajemy maślankę i jogurt naturalny. Przechowujemy w lodówce przez 30min. żeby się mocno schłodziła. Przed podaniem można przecedzić z botwinki, ale ja osobiście wolę Z:)
Dekorujemy jajkiem..I jemy....:))))

Smacznego!
#Kamila

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz