środa, 2 lipca 2014

Sernik pomarańczowy z toffi



coś na osłodę życia... czyli sernik z pomarańczami i toffi na cynamonowym spodzie.

Składniki:
Spód:
- 400 g herbatników maślanych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g masła

Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- olejek pomarańczowy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 pomarańcza
- 200 ml śmietanki 30-36%

- masa kajmakowa ( 1 puszka)
- konfitura z pomarańczy


Przygotowanie:

Herbatniki miksujemy, masło rozpuszczamy i mieszamy dokładnie z ciasteczkami i cynamonem. Masą ciasteczkową wykładamy na dno natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Zmielony twaróg miksujemy na średnich obrotach z cukrem i jajkami. 
Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce, obieramy ją i wyciskamy sok. Do masy serowej dodajemy olejek, kardamon, skórkę i sok z pomarańczy. Całość mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę, stale mieszając. 
Gotową masę serową wylewamy na przygotowanym wcześniej spodzie.

Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wyciągamy sernik i wylewamy wcześniej podgrzaną masę kajmakową. Dalej pieczemy około 15 minut - przykrywamy sernik folią aluminiową aby się za bardzo nie przyrumienił. 

Sernik studzimy w piekarniku. Wystudzony wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na gotowym serniku rozsmarowujemy konfiturę z pomarańczy.



Smacznego !

#Paulina 

1 komentarz:

  1. Świetny sernik! ; )
    Prezentuje się wspaniale! ; )
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń