piątek, 8 sierpnia 2014

Murzynek z bitą śmietaną


Lubicie murzynka? Ja uwielbiam! Ale postanowiłam go trochę zmodernizować dodając pianki z bitej śmietany..Spróbujcie?:)

Składniki na ciasto:

-cała kostka masła
-1,5szklanki cukru
-3 żółtka
-3białka
-1,5szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-czekolada mleczna
-łyżkę kakao

Składniki na śmietanę:
-3 opakowania śmietany 36% (po 200g)
-sok z całej cytryny
-1/3 szklanki cukru pudru
-żelatyna (2 łyżki rozpuszczone w kilku łyżkach wody ciepłej)

Polewa:
-2 ulubionego czekolady:)
-cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Potrzebna nam będzie okrągła tortownica (ok.25cm średnica)Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Nagrzewamy piekarnik do 180stopni-termoobieg
Masło rozpuszczamy razem z cukrem.Dodajemy czekoladę i rozpuszczamy. Łączymy z kakao i gdy masa troszkę przestygnie, dodajemy żółtka.4 łyżki odlewamy do oddzielnego kubka(Przyda się na polewę). Odstawiamy.
W oddzielnej misce mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do naszej masy czekoladowej  i delikatnie mieszamy. Następnie ubijamy białka i również dodajemy do masy.
Gdy wszystkie składniki się połączą i nie będzie grudek, wylewamy do tortownicy i pieczemy aż ciasto będzie suche( metoda patyczka:) ) Po ok.30min powinno być gotowe.

Po wskazanym czasie ciasto ostudzamy. Gdy będzie zimne, kroimy wzdłuż i górną część delikatnie zsuwamy.
Zimną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach. Gdy będzie robić się sztywna, dodajemy cukier puder w 3 częściach.Żelatynę podgrzewamy z sokiem z cytryny do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną żelatynę dodajemy do bitej śmietany. Delikatnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na dolną część murzynka. Przykrywamy górną częścią murzynka. Kubeczek z masą, którą odlaliśmy na początku łączymy z czekoladami ulubionymi. Rozpuszczamy i polewamy ciasto.
Odstawiamy do lodówki na min.2 godziny. Najlepiej na całą noc.Można udekorować np.cukrem pudrem.
Smacznego!:)
#Kamila

3 komentarze: