piątek, 15 sierpnia 2014

Tortilla de patatas

 
 

Tortilla de patatas- czyli hiszpański przysmak z ziemniaków, cebuli i jajek. Szybki i pyszny przepis na kolację lub tapas:)

Składniki:
-3 ziemniaki
-1 cebula
-sól
-4 jajka

Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroimy na plasterki. Cebulę również w plastry. Na patelnie wlewamy dość sporą ilość oleju i zanudzamy w nim pokrojone ziemniaki i cebulę. Doprawiamy solą i smażymy na głębokim oleju do czasu, aż warzywa będą miękkie.(Pod przykryciem) W czasie smażenia co jakiś czas delikatnie je rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Gdy będą już miękkie, odsączamy olej i masę przekładamy do miski. Wbijamy jaja i mieszamy na jednolitą masę. Na patelnię z odrobiną oleju wlewamy masę jajeczną i smażymy jak omlet. Po kilku minutach na górną część przykładamy talerz i przerzucamy tortille. Następnie smażymy drugą stronę. Po kilku minutach powtarzamy czynność. Sprawdzamy nożem czy tortilla jest w środku twarda. Jeśli dalej płynna, smażymy do twardości.

Dla mnie najlepsza ciepła. Można podawać na pieczywie jako tapas, lub w takiej formie jak na zdjęciu.

Smacznego!:)#Kamila

2 komentarze: