niedziela, 7 września 2014

Quesadilla

Quesadilla to danie meksykańskie. Idealne jako przekąska. Moja propozycja dla Was to quesadilla z kurczakiem na ostro ;)





Składniki: ( na 8 placków, czyli 4 quesadiilas):

- 2 piersi kurczaka
- awokado
- pomidor
- 1 papryczka chilli
- sok z 1 cytryny
- 4 pszenne tortille
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki musztardy (francuska i dijon)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ser żółty, starty na dużych oczkach
- gęsta śmietana 18 %
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Piersi kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ. Pomidora i awokado kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym, posiekaną papryczką chilli, doprawiamy pieprzem i solą.


Tortille smarujemy musztardą wymieszaną z jogurtem naturalnym., posypujemy serem, układamy kawałki kurczaka, pomidory z awokado i znowu posypujemy serem. Przykrywamy drugim plackiem i dociskamy. Quesadillas można podgrzać po kolei na patelni ( zwykłej lub grillowej) lub jednocześnie w piekarniku w 160 stopniach. 
Każdą quesadillę kroimy w osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną.

Smacznego !
#Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz