czwartek, 24 listopada 2011

Ciasteczka owsiane z czekoladą





Składniki:

- 150 g gorzkiej czekolady
- rodzynki
- 3 łyżeczki otrębów
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki sody do pieczenia
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanka posiekanych orzechów
- 1/3 szklanki masła ( mniej )
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- miód
- 1 jajko

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do temp 175 st.
2 Posiekaj czekoladę na kawałki, pokrój rodzynki, posiekaj orzechy. Przesiej do miski mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dodaj sól, płatki owsiane, otręby i wymieszaj. Dosyp czekoladę, orzechy i rodzynki.
3. Włóż do miski miękkie masło, ucieraj je. Dosypuj powoli cukier i miksuj dalej, aż większość kryształków cukru się rozpuści. Wbij jajko i dobrze utrzyj mikserem.
4. Do mokrej masy dosyp wszystkie suche składniki i wymieszaj ręką albo łopatką. Jeśli masa będzie za sucha można dolać trochę roztopionego masła albo mleka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz