sobota, 29 września 2012

kurczak po koreańsku






Składniki: (dla 4 osób):

- 40 dag filetów z kurczaka
- 40 dag porów
- 2 czerwone strączki chili
- 2 łyżeczki oleju
- sól
- szczypta słodkiej papryki
- opakowanie śmietany kremówki (200g), ja dodałam 7 % creme fraiche
- 1  puszka moreli albo brzoskwiń (425 ml)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Filety z kurczaka umyć, osączyć i pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. Jeden strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać.
2. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać 1/4 litra wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut.
3. Brzoskwinie osączyć i pokroić w krążki. Rozdrobnioną odrobiną wody mąkę ziemniaczaną dodać na patelnię, zagotować. zagrzać w tym owoce.
4. Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z brzoskwiń i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili.

Podawać z ryżem, ale również dobrze smakuje z bagietką.



Smacznego;)

~Przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej Kuchni".

2 komentarze: