poniedziałek, 1 października 2012

SERNICZEK


Składniki:
Czekoladowy spód Brownie:
  • 65 g ciemnej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki

 Masa serowa:
  • 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
  • 1  szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mus malinowy:
  • 150 g malin + 2 łyżki cukru (poza sezonem na świeże maliny - około 15 łyżeczek konfitury malinowej)
Przygotowanie: 
Mus malinowy: 

Maliny dokładnie zmiksować, następnie przetrzeć przez sito bezpośrednio do miseczki. Ziarenka z sitka wyrzucić, a pozostały w miseczce mus wymieszać z cukrem.

Czekoladowy spód Brownie: 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko.
Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem. 
Gładką masę przełożyć do formy, ( dno wyłożyć papierem do pieczenia) wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka - ja piekłam dłużej ponad 15 min), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.

Masa serowa: 

Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ekstraktem z wanilii.

Masę wylać (na początku wyłożyć łyżką) na podpieczony czekoladowy spód.

Na wierzch wykładać po łyżeczce mus malinowy starając się rozprowadzić go, tzn. "kłaść" na powierzchni, a nie zanurzać go w masie serowej. Cieniutkim patyczkiem lub najlepiej wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki




Sernik ma być pieczony w kąpieli wodnej - są różne sposoby, ale ja zrobiłam tak że do blachy piekarnika wlałam gotującą się wodę i włożyłam ją na sam dół piekarnika, wyżej na osobnej pólce piekarnika postawiłam sernik.
     
Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. 


Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. 

























SMACZNEGO !!!


Przepis pochodzi z:http://www.kwestiasmaku.com

3 komentarze: